ניתוח קטרקט בלייזר
ניתוח קטרקט בלייזר-נקרא גם ניתוח קטרקט בעזרת שבירה בלייזר (ReLACS)-הוא סוג מתקדם של ניתוח קטרקט העושה שימוש בטכנולוגיית לייזר femtosecond בכדי להביא רמה חדשה של דיוק ודיוק לשלבים ספציפיים בניתוחי קטרקט שבוצעו באופן מסורתי ביד. -כלים כירורגיים מוחזקים.
צעדים אלה כוללים:
- חתך הקרנית
2. הקפסולוטומיה הקדמית
3. פיצול עדשה וקטרקט
הדיוק הנוסף, הדיוק והשחזור של כל אחד מהשלבים הללו, כאשר הם מבוצעים באמצעות לייזר, עלולים להפחית סיכונים מסוימים ולשפר את התוצאות החזותיות של ניתוח קטרקט.
חתך בקרנית – ניתוח קטרקט בלייזר
השלב הראשון בניתוח קטרקט הוא ביצוע חתך בקרנית.
טומוגרפיה של קוהרנטיות אופטית מסייעת למנתח שלך לתכנן את המיקום והעומק של החתכים שנעשו במהלך ניתוחי קטרקט בעזרת לייזר. סריקות OCT מציעות תמונות ברזולוציה גבוהה וחתך רוחבי כדי להפוך את ניתוח הקטרקט למדויק ככל האפשר.
בניתוח קטרקט קונבנציונאלי, המנתח משתמש במכשיר ביד עם להב מתכת או יהלום כדי ליצור חתך באזור שבו הקרנית פוגשת את הסקלרה. חתך זה מאפשר למנתח לקבל גישה לחלק הפנימי של העין כדי להתנתק ולהסיר את הקטרקט, המהווה עכירה של העדשה הטבעית של העין הנמצאת ממש מאחורי האישון.
לאחר מכן, מוחדרת ומושתלת עדשה תוך עינית (IOL), שתחליף את העדשה הטבעית המעוננת. החתך בקרנית מבוצע בצורה מיוחדת כך שהוא יאטם את עצמו לאחר סיום הניתוח, ללא כל צורך בתפרים.
בניתוח קטרקט בלייזר, המנתח יוצר תוכנית כירורגית מדויקת לחתך הקרנית עם תמונה מתוחכמת של העין הנקראת OCT (טומוגרפיה קוהרנטית אופטית).
המטרה היא ליצור חתך עם מיקום ספציפי, עומק ואורך בכל המישורים, ועם תמונת ה- OCT ולייזר הפמטוס שניות ניתן לבצע אותו בדיוק ללא המשתנה של ניסיון המנתח.
זה חשוב לא רק לדיוק אלא גם להגדלת הסבירות שהחתך יהיה אטום לעצמו בסוף ההליך, מה שמקטין את הסיכון לזיהום.
שלב הקפסולוטומיה בניתוח קטרקט בלייזר
העדשה הטבעית של העין מוקפת כמוסה דקה וברורה מאוד. בניתוח קטרקט, החלק הקדמי של הקפסולה מוסר בשלב הנקרא קפסולוטומיה קדמית. זה מאפשר למנתח לקבל גישה ישירה לעדשה המעוננת (קטרקט).
חשוב מאוד ששאר קפסולת העדשה שנותרה שלמה בעין לא תיפגע במהלך ניתוח קטרקט, מכיוון שהיא חייבת להחזיק את שתל העדשה המלאכותית במקומה למשך שארית חייו של המטופל.
בניתוח קטרקט מסורתי, המנתח יוצר פתח בכמוסה בעזרת מחט קטנה ולאחר מכן משתמש באותה מחט או מלקחיים כדי לקרוע את הקפסולה בצורה מעגלית.
בניתוח קטרקט בלייזר, הקפסולוטומיה הקדמית מתבצעת באמצעות לייזר פמטוס -שנייה כמו הסוג המשמש בניתוח תיקון ראייה LASIK. מחקרים הראו שלקפסולוטומיות המבוצעות באמצעות לייזר יש דיוק רב יותר ושחזוריות.
מחקרים הראו גם שקפסולוטומיות לייזר מאפשרות ריכוז טוב יותר של העדשה התוך עינית, ומיקום IOL הוא גורם משמעותי בקביעת התוצאות החזותיות הסופיות.
פיצול העדשה וקטרקט בניתוחי לייזר
לאחר הקפסולוטומיה, למנתח יש כעת גישה לקטרקט להסרתו.
בניתוח קטרקט מסורתי, המכשיר הקולי המפרק את הקטרקט מוחדר לחתך. במהלך הליך phacoemulsification זה, אנרגיית האולטרסאונד יכולה להוביל להצטברות חום בחתך, שלפעמים יכולה לשרוף את החתך ולהשפיע לרעה על התוצאה החזותית על ידי גרימת אסטיגמציה.
לצריבה בחתך יש גם סיכוי גבוה יותר לדלוף ולפעמים צריך לסגור מספר תפרים.
הלייזר, לעומת זאת, מרכך את הקטרקט כשהוא מפרק אותו. על ידי פירוק הקטרקט לחתיכות קטנות ורכות יותר, יש צורך בפחות אנרגיה להסרת הקטרקט, כך שיהיה פחות סיכוי לשרוף ולעוות את החתך.
ניתוח קטרקט בלייזר עשוי גם להפחית את הסיכון לשבירת קפסולה שעלולה לגרום לבעיות ראייה לאחר הניתוח.
כמוסת העדשה דקה כמו עטיפת צלופן וחשוב שהחלק שנותר בתוך העין לאחר ניתוח קטרקט לא ייפגע, כך שהוא יכול להחזיק את ה- IOL במצב הנכון לראייה ברורה ובלתי מעוותת.
האנרגיה המופחתת של פאקואמולסיפיקציה הנדרשת בניתוח קטרקט בלייזר עשויה גם להפוך את ההליך לבטוח יותר לעין הפנימית, מה שמקטין את הסיכוי לסיבוכים מסוימים, כגון רשתית מנותקת.
תיקון אסטיגמציה בזמן ניתוח קטרקט בלייזר
כדי לצמצם את הצורך במשקפי ראייה או במשקפי קריאה לאחר ניתוח קטרקט, חשוב שלא תהיה נוכחות מועטה או לא כזו של אסטיגמציה לאחר השתלת IOLs מולטיפוקל המתקנים פרסביופיה והתאמה ל- IOLs.
אסטיגמציה נגרמת בדרך כלל מכך שהקרנית מעוקלת יותר במרידיאן אחד מאחרים. (במילים אחרות, הוא מעוצב קצת כמו כדורגל אמריקאי ולא בייסבול).
כדי להפחית אסטיגמציה, ניתן להציב חתכים קטנים בפריפריה של המרידיאן המעוקל יותר; כשהחתכים נרפאים, מרידיאן זה משתטח מעט כדי להעניק לקרנית צורה עגולה וסימטרית יותר.
הליך זה נקרא חתכים מרגיעים בגפיים (LRI) או קרטוטומיה אסטיגמטית (AK). מנתחים יכולים לבצע LRI או AK באופן ידני בעזרת להב יהלום, וזה די יעיל בהפחתת אסטיגמציה.
במהלך ניתוח קטרקט בסיוע שבירה בלייזר, ניתן להשתמש בתמונת ה- OCT לתכנון חתכי LRI או AK לייזר במיקום, אורך ועומק מדויקים מאוד. זה מגביר את הדיוק של ההליך להפחתת אסטיגמציה ואת ההסתברות לראיה טובה ללא משקפיים לאחר ניתוח קטרקט.